Grundläggande information om degun

Degun(Octodon degus) härstammar ursprungligen från Chile och tillhör familjen buskråttor(Octodontidae). Den lever i tunnelsystem vid bergen i flockar på 7-10 individer. Degun är en gammal art, vissa forskare hävdar att den existerat i så mycket som 55 miljoner år. Den domesticerades dock inte förrän på 1950-talet då den fångades in och användes i forskning om diabetes. Degun har nämligen lätt för att utveckla diabetes, vilket innebär att vi deguägare har ett stort ansvar gällande dess kost. Det är strängt förbjudet att erbjuda denna lilla krabat frukt och grönsaker med högt sockerinnehåll. Foder med högt innehåll av fett och protein går också bort. Kosten bör däremot vara fiberrik, vilket i praktiken innebär att degun skall ges fri tillgång på kvalitativt ängshö. Jag rekommenderar att du köper ditt hö direkt från en bonde eller ifrån Granngårdens foderlada(ej det de säljer på smådjursavdelningen). Höet är även viktigt då det hjälper degun att slipa sina tänder som aldrig slutar växa. Utöver höet skall degun erbjudas artspecifik pellets, marsvins- eller chinchillapellets är inte okej! Den överlägset bästa pelletsen på marknaden heter Science Selective Degu och är den enda pelletsen jag rekommenderar. Utöver detta äter degun gärna örter, både färska och torkade, samt en och annan grönsak. Kolla gärna in Svenska Deguföreningens lista på vad som går bra att ge degun!

Degus är lätta att få tama och hantera. De gillar dock inte att bli fasthållna så det bästa sättet att hantera dem är att antingen "skopa upp" dem med båda händerna eller att locka upp dem i dina händer med något gott. När dina degus lärt känna dig kommer de hoppa upp på dig frivilligt när du öppnar buren. De klättrar gärna upp på axeln eller kryper in under tröjan! Viktigt att tänka på vid all hantering är att deguns svans till största del enbart består av brosk, vilket innebär att den väldigt lätt går av. Håll därför aldrig fast en degu i svansen! Skulle svansen gå av brukar degun själv hålla rent tills brosket torkat och då gnaga ned den återstående delen till en stump. Degun kan leva ett helt normalt liv utan svans men det är en väldigt smärtsam och traumatisk upplevelse när den går av.

I det vilda blir degun sällan mer än ett par år gammal på grund av alla faror som hotar. I fångenskap blir den däremot 6-10 år gammal, vilket är en markant skillnad från många av våra andra domesticerade gnagare. Något annat som gör degun unik är att den är dagaktiv. Degun är vuxen när den fyllt ett år och väger mellan 200-300 gram. Det är också då den är avelsmogen trots att den blir könsmogen tidigare(3-12 månader för honor och 6-12 månader för hanar). Honan brunstar var 30:e dag och kan få ungar året runt. Chansen att hon blir dräktig är dock störst under parningsässongen som vanligtvis varar november-april. Hon är dräktig i ca 90 dygn och föder 1-10 fullt utvecklade ungar. Ungarna föds alltså med päls och öppna ögon. Ungar av färgen agouti är redo att flytta hemifrån vid 6 veckors ålder medan övriga färger helst ska stanna hos mamman i 8 veckor då de växer lite långsammare. 

Trots att degun i det vilda lever i tunnelsystem så vill den i fångenskap ha en hög bur med goda klättermöjligheter. Det förser du den enklast med genom att sätta in många hyllor och grenar. Grenarna plockar du med fördel själv från till exempel rönn och äppelträd. De flesta degus älskar att gnaga bort barken från färska grenar, vilket även bidrar till att slipa tänderna. Eftersom att degun är ett väldigt aktivt djur så är det nästan ett måste att förse den med ett hamsterhjul. Detta bör vara i trä eller metall(dock ej galler då degun kan fastna i detta) och vara minst 28 cm i diameter för att deguns rygg inte ska krökas på ett onaturligt sätt. Buren måste även innehålla minst ett hus med bäddmaterial. Det absolut bästa att bädda med är toapapper, använd aldrig hamstervadd då det kan stasa kroppsdelar på degun! Häng gärna upp en rulle toapapper i burtaket och låt degun dra ut det och bädda efter eget behag - mycket uppskattad aktivering! I buren måste det även finnas ett bad med chinchillasand då degun tvättar sig i sand. Degus får aldrig bada i vatten då det förstör deras naturliga hudfetter.

Här nedan anges vilka mått du enligt lag måste följa. Tänk på att dessa är minimum och att degun behöver större yta för att verkligen trivas.

 

Om du kommit så här långt i denna text så har du antagligen förstått att degun inte är ett djur man impulsköper. Arten kräver att man sätter sig in i den på en åtminstone grundläggande nivå för att kunna tillgodose den med allt den behöver. Utbytet är å andra sidan enormt. Degun är nästan lika social med sin människa som med sina artfränder och är lätt att få tam. Den visar tydligt att den trivs i vårt sällskap och har lätt att lära sig tricks. 

Vill du veta mer? Besök gärna Svenska Deguföreningens hemsida! Du är även välkommen att kontakta mig om du har frågor och funderingar!